Átvette a FŐGÁZ az E.ON lakossági földgázfogyasztóit  
Utolsó módosítás: 2016.01.02
       

Átvette a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ az E.ON 600 ezer lakossági földgázfogyasztóját január 1-jén - mondta el Králik Gábor, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója az MTI megkeresésére.

Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Veszprém megye egyetemes (lakossági) fogyasztóit a FŐGÁZ látja el az idei év első napjától, a társaság és a fogyasztók között a törvény szerint határozatlan időre egyetemes szolgáltatási szerződés jött létre, így ezzel kapcsolatban a fogyasztóknak nincs teendőjük - hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette: a szolgáltatóváltás miatt nincs szükség mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra, a leolvasási menetrend sem változik.

     A műszaki kérdéseket érintő problémákkal, például gázszivárgás, vagy meghibásodás esetén továbbra is az E.ON, illetve a Magáz Magyar Gázszolgáltató Kft. földgáz-elosztótársaságaihoz kell fordulni, a mérőleolvasást is ezek a társaságok végzik a korábban megszokott módon - jelezte.

     A vezérigazgató felhívta a figyelmet, hogy az E.ON a jogszabályok szerint elszámol a fogyasztókkal, akik a 2015. december 31-i mérőállás szerint végszámlát fognak kapni. Ha valaki tartozik, de nincs lekapcsolva a szolgáltatásról, annak a korábbi szolgáltatójánál kell rendeznie a hátralékot. A kikapcsolt fogyasztóknál viszont csak a tartozás rendezése után tudják újra elindítani a gázszolgáltatást.

     A megyeszékhelyeken és két megyei jogú városban - Székesfehérvár, Dunaújváros, Szekszárd, Pécs, Kaposvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Veszprém - nyolc új FŐGÁZ-ügyfélszolgálati iroda nyílik január 4-én. Az országos szolgáltatási engedély 2015. áprilisi megszerzése óta egyébként az érintett megyékben már 51 postai pont is kényelmesebbé teszi az ügyintézést - fűzte hozzá Králik Gábor.

     A vezérigazgató felidézte, a FŐGÁZ tavaly év elején mintegy 800 ezer egyetemes szolgáltatásra jogosult, döntően budapesti lakossági fogyasztó földgázellátását biztosította. Ez a szám áprilistól folyamatosan, majd augusztustól ugrásszerűen nőtt, akkor vették át ugyanis a Magyar Telekom csaknem 60 ezer földgázfogyasztóját. A folyamat problémamentes, sikeres volt - emelte ki.

     A FŐGÁZ jelentős fejlesztéseket hajtott végre a rendszerein, és a vezérigazgató szerint a megszerzett tapasztalatok jó alapot biztosítottak a további feladatok ellátásához.

     Az E.ON ügyfeleinek átvétele után, illetve a szintén a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. (korábbi nevén GDF Suez Energia Magyarország Zrt.) 750 ezer lakossági ügyfelével együtt cégcsoportszinten 2,2 millió egyetemes földgázfogyasztót szolgálnak ki - hangsúlyozta Králik Gábor. Hozzátette, készen állnak arra is, hogy a Tigáz 1,2 millió fogyasztóját átvegyék legkésőbb idén októberig, ezzel már az összes hazai, azaz több mint 3,4 millió lakossági fogyasztó a társaságnál lesz.

     A vezérigazgató kifejtette, a korábban francia tulajdonban lévő ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. (GSEM) működését vizsgálva sok tapasztalatot szereztek. Nagy különbségeket találtak a magyar és a francia megoldások között, miközben összegyűjtötték a legjobb irányítási és működési folyamatokat, a tervek szerint a kettőt összedolgozzák majd.

     Az ősszel megvásárolt szolgáltató sorsáról még nincs döntés, az egyik elképzelés szerint beolvasztják a FŐGÁZ-ba, a másik lehetséges megoldás, hogy egy ideig még egymás mellett működne a két vállalat a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként - közölte Králik Gábor.