A FŐGÁZ CNG Kft. jelentősen csökkentette a sűrített földgáz árát
Utolsó módosítás: 2015.11.24
       

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. 16 forinttal 345 forintra mérsékelte nyilvános kútjain a sűrített földgáz kilogrammonkénti nagykerárát. A sűrített földgáz továbbra is nem csak környezetkímélő, tiszta üzemanyag, hanem megfizethető is, amely még a nehézgépjárművek számára is reális gazdaságos alternatíva.

Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ törekszik arra, hogy tevékenységével minimalizálja a környezet terhelését, ezért az erőforrások tudatos felhasználása, az energiatudatosság erősítése, az energiahatékonyságot segítő épületenergetikai beruházások, valamint a környezetbarát, sűrített földgáz alapú közlekedés elterjesztése évek óta meghatározó része a vállalat tevékenységének. Kiemelten fontos az is, hogy a CNG ne csak környezetvédelmi, hanem költség szempontból is versenyképes maradjon a kőolaj bázisú üzemanyagokkal szemben,”- mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök- vezérigazgatója, a FŐGÁZ Elnöke.

A FŐGÁZ kútoszlopainál vételezhető mérsékelt árazású CNG energiatartalma alapján számított benzin-liter-egyenértéke (BLE) 225,5 Ft, míg gázolaj-liter-egyenértéke (GLE) 253,7 Ft, vagyis a CNG üzemű járművek mintegy 6-700 forintos árelőnyt érhetnek el 100 kilométeren a hagyományos üzemanyaggal működő és azonos méretű autókkal szemben.

A FŐGÁZ kezdeményezésére 2009-ben hat vállalat szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy – gazdaságossági alapokon nyugvó üzleti modell kidolgozását követően – CNG (Compressed Natural Gas – sűrített földgáz) járműveket állít üzembe. A FŐGÁZ vállalta, hogy megteremti a járművek töltéséhez szükséges infrastruktúrát, ennek érdekében már három töltőállomást üzemeltet Budapesten és az októberben alakult KAPOS CNG Kft. többségi tulajdonosaként fontos szerepet vállal az új, sűrített földgáz üzemű kaposvári buszok üzemanyag ellátásban, amelyekből a város részben uniós támogatással 40 darabot állított üzembe. 2020-ig legalább száz CNG töltőállomást kell létesíteni Magyarországon, eleget téve a 2014 őszén megjelent alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló Európai Bizottság irányelvnek. A rendelet előírja, hogy a tagállamoknak a városokban és a sűrűn lakott agglomerációkban élők számára elérhetővé kell tenni a CNG-t, mint üzemanyagot.

A fővárosban jelentős számban közlekednek földgázos járművek. A FŐGÁZ 34 db CNG-üzemű gépjárműve, valamint a hazai zöld taxizás úttörőjeként a Budapest Taxi 50 db-os CNG autóflottája népszerűsíti a környezetbarát és gazdaságos közlekedést. A FŐGÁZ célul tűzte ki, hogy meghonosítja a sűrített földgáz-üzemű tömegközlekedést, ennek érdekében már több vidéki városban is folyamatosak az ezirányú egyeztetések. A BKV Budapesti Közlekedési Zrt. már közel 50 CNG busszal, az FKF Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. pedig már 60 szemétszállítóval és 3 kisteherautóval járul hozzá az élhetőbb város kialakításához.

Az üzembe helyezett nyilvános CNG kutaknál egy személyautó tartálymérettől függően mindössze 3-5 perc alatt megtankolható. A gyors kiszolgálást tovább segíti, hogy egy kútoszlop egyszerre két jármű üzemanyag-feltöltésére is alkalmas.