A FŐGÁZ lesz a teljes hazai lakosság földgázszolgáltatója
Utolsó módosítás: 2015.08.03
       

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ Zrt. ajánlatát találta alkalmasnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, így a társaság láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló Tigáz Zrt. ügyfeleit is. A Hivatal döntésének értelmében a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztója 2016. október 1-jéig kerül át a FŐGÁZ-hoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztó részére garantálja a biztonságos földgázellátást, ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik. 

Augusztustól immár a FŐGÁZ Zrt. látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel közel 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe, így biztosítva a fogyasztók folyamatos, biztonságos földgázellátását. 

2016 végére a FŐGÁZ lesz az ország egyetlen földgáz egyetemes szolgáltatatója, a MEKH döntése értelmében a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő társaság veszi át  

  • az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől
  • a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezret meghaladó fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől
  • a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió földgázfelhasználóját legkésőbb 2016. október 1-jétől  

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ Zrt. az országos egyetemes szolgáltatói engedély megszerzése óta eltelt négy hónapban sikeresen vett át sok tízezer fogyasztót, és felkészült arra, hogy jövő év végére már minden magyar egyetemes földgázfelhasználó ellátását biztosítsa. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, előrehaladott tárgyalásokat folytatunk annak érdekében, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók. Ezzel biztosítjuk a rezsicsökkentés tartóssá tételét.” – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mind a FŐGÁZ, mind az átadó egyetemes szolgáltatók kiemelten fontosnak tartják, hogy a földgázfelhasználók átvételének folyamata zökkenőmentes legyen. Ennek érdekében a társaságok az ügyfelek kényelmét, valamint földgázellátásuk folyamatosságát biztosító eljárást alakítottak ki a MEKH-hel egyeztetve, a földgázellátásról szóló, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvények előírásainak megfelelően. 

A földgázellátásról szóló törvény értelmében, az átvétel időpontjában az átadó egyetemes szolgáltató és az átvétellel érintett felhasználók közötti egyetemes szolgáltatási szerződés megszűnik, egyúttal az érintett felhasználók és a FŐGÁZ, mint átvevő egyetemes szolgáltató között egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre – határozatlan időre – a földgáz egyetemes szolgáltatás biztosítására.

A FŐGÁZ, mint átvevő egyetemes szolgáltató az érintett felhasználók átvétele, földgázellátásuk biztosításához szükséges teendők elvégzése céljából a földgázellátásról szóló törvény felhatalmazása alapján, az infotörvénynek megfelelően kezelheti az érintett felhasználók személyes adatait, amelyet az átadó egyetemes szolgáltatók biztosítanak a törvény alapján. A FŐGÁZ az átvételben érintett ügyfelek átlagos fogyasztásai adatait kapja meg azzal a céllal, hogy a jövőbeni számlázásuk megfelelő legyen. 

Az átadás-átvételi folyamat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellenőrzése mellett folyamatosan, heti egyeztetés alapján zajlik, annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei ne sérüljenek, biztonságos ellátásuk garantált legyen.

 „Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt hónapok intenzív szakmai munkájának eredményeként a FŐGÁZ egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfeleinek száma mintegy 10%-kal nőtt. Az átvétel problémamentesen, az ügyfelek kényelmét biztosítva valósult meg. Készen állunk az E.ON, a GDF SUEZ és a Tigáz egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználók részére nyújtott, kiemelkedő színvonalú szolgáltatás biztosítására is. A hatékony és takarékos működés érdekében, a FŐGÁZ új ügyfelei a társaság és az állami postavállalat 300 kirendeltségén intézhetik ügyeiket országszerte, és az ügyfelek egyszerűbb kiszolgálásának érdekében folyamatosan új ügyfélszolgálati irodák nyílnak.” – emelte ki dr. Laczó Sándor, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója. 

Az ENKSZ Zrt. az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a költségek optimalizálása megtörténhet. Az ENKSZ a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatósága érdekében. 

 

Budapest, 2015.08.03.