A nemzeti közműszolgáltatóhoz tartozó FŐGÁZ készen áll további 1,3 millió földgázfelhasználó ellátására
Utolsó módosítás: 2015.06.05
       

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz tartozó FŐGÁZ felkészült mintegy 1,3 millió fogyasztó átvételére. Az elmúlt időszakban két társaság kérte földgázszolgáltatói engedélye visszavonását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, így szükségessé vált a felhasználóik további ellátásának biztosítása. A FŐGÁZ készen áll a két szolgáltató fogyasztóinak átvételére, a földgázellátás fennakadásmentes biztosítására az érintett 12 megyében, ezzel akár több mint kétmillió ügyfele lehet a társaságnak.
 
„Jövő év közepére a FŐGÁZ ügyfeleinek száma meghaladhatja a kétmilliót, ezzel az ENKSZ-hez tartozó társaság biztosíthatja a lakosság túlnyomó többségének a kiemelkedő színvonalú földgázellátást. Az ENKSZ mindemellett megkezdte a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-üzletágának felépítését is. Az áramüzletág kialakításával a nemzeti közműszolgáltatást választók számára a jövőben érezhetővé válik a szolgáltatások összehangolásában rejlő szinergiák eredménye és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartása.” – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.
 
Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz tartozó FŐGÁZ készen áll, hogy elláthassa az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. földgázfelhasználóit azok teljes ellátási területén, miután a két társaság egyetemes szolgáltatói engedélyének visszavonását kérte. Az ENKSZ-hez tartozó FŐGÁZ gázszolgáltatói tevékenységének országos kiterjesztésével, a MEKH döntése esetén a FŐGÁZ lehet Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés, illetve Zala, Somogy, Veszprém, valamint Tolna, Baranya, és Fejér megyékben a földgázfelhasználók egyetemes szolgáltatója. Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe.
 
„Az egyetemes szolgáltatási tevékenység országos kiterjesztése jelentős szakmai előrelépés a FŐGÁZ működésében, társaságunk az elmúlt időszakban kellőképpen felkészült az új fogyasztók ellátására. Szakértelmünk és tapasztalatunk alapján magas színvonalon tudjuk biztosítani a folyamatos gázellátást új ügyfeleink számára” – emelte ki dr. Laczó Sándor, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója.
Az ENKSZ-nél a társaság megalapítása óta intenzív szakmai munka folyik, amelynek pozitív hatásai a tulajdonosi elvárás szerint hosszabb távon tartósan érvényesülnek majd az egyetemes szolgáltatás területén. Az ENKSZ Zrt. az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek optimalizálása megtörténhet. Az optimális üzemméret és költséghatékonyság elérése akkor történhet meg, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz. Az ENKSZ a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a további rezsicsökkentés érdekében. 
 
 
A 2015 január végén született kormányhatározatnak megfelelően február második felében megalakult az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., amelynek célja a rezsicsökkentés tartóssá tétele, az energiaellátás biztonságának erősítése, korszerű technológiák bevezetése és az ügyfélkiszolgálás egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé tétele. A Társaság intenzív munkájának eredményeként áprilistól már az egész ország területén igénybe lehet venni az ENKSZ-hez tartozó FŐGÁZ egyetemes földgázszolgáltatását. Az ENKSZ feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban, miközben nyereségét a szolgáltatás bővítésére, fejlesztésére és a rezsicsökkentésre fordítja.
 
A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő FŐGÁZ Zrt. országos kiterjedésű gázkereskedelmi és egyetemes szolgáltatási tevékenységével magas színvonalon biztosítja ügyfelei számára a folyamatos gázellátást. Az állami tulajdonban lévő vállalat az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozik és a hazai földgázipar meghatározó szereplőjeként több alkalommal elnyerte a Magyar Energiafogyasztók Díját valamint a Superbrands, a Business Superbrands és a MagyarBrands díjakat.