A FŐGÁZ megvette a GDF SUEZ hazai földgázszolgáltatóját
Utolsó módosítás: 2015.08.03
       

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ Zrt. adásvételi szerződést írt alá a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról a GDF International S.A.-val. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag még az ősszel zárulhat. Az eszközalapú vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték.

„Az akvizíció jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti közműszolgáltatás kiépítésének felgyorsításához, a stabil, kiszámítható szolgáltatói háttér erősítéséhez, a rezsicsökkentés tartóssá tételéhez,hiszen az ENKSZ nem a profitérdekeket, hanem a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, úgy hogy a fogyasztók a váltás terheiből semmit se érezzenek” - mondta Németh Lászlóné,nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

Az adásvétel tárgya az egyetemes szolgáltató, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százaléka. Ezzel minden a társaság birtokában lévő know-how és vagyontárgy a FŐGÁZ tulajdonába kerül, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges kiszolgáló képességeket, a teljes körű HR-, infrastrukturális-, pénzügyi-, számlázási- és informatikai rendszerét. A társaságokban rejlő szinergiák lehetővé teszik a FŐGÁZ Csoport működési hatékonyságának további növelését, a fajlagos költségcsökkenést és a fogyasztók még eredményesebb kiszolgálását.

„A tranzakcióval már az egyetemes szolgáltatásban vételező földgázfogyasztók közel felének a nemzeti közműszolgáltató szavatolja a biztonságos és folyamatos földgázellátást. A vásárlással tovább optimalizálható a nemzeti közműszolgáltatás informatikai háttere, amely a fogyasztók tömeges átvételét segíti. Az ellátásbiztonságot és a költséghatékony működést szem előtt tartva döntött a társaság a felvásárlás mellett” - mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ Zrt. a tervek szerint részben saját, részben külső forrásokból finanszírozza a vásárlást, amelynek összege a pénzügyi záráskor válik véglegessé. A tavaly mintegy 140 milliárd forintos árbevételt elérő céltársaság hat megyében több mint 750 ezer fogyasztót lát el földgázzal az Észak-Dunántúl és a Dél-Alföld régiókban.

„A FŐGÁZ felkészült története legnagyobb akvizíciójára, a tulajdonosváltás a társaság napi üzletmenetét nem befolyásolja, így a fogyasztók a szolgáltatás minőségében semmiféle változást nem érzékelnek majd. A céltársaság megvásárlásával a FŐGÁZ olyan szakmai tudás és technológiai infrastruktúra birtokába kerül, amely jelentősen megkönnyíti a további, mintegy 1,8 millió egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztó átvételét. A tranzakció ügyfél-közreműködést nem igényel” - mondta dr. Laczó Sándor, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója.


Budapest, 2015.09.04.