Lezárult a tranzakció, a FŐGÁZ lett a GSEM új tulajdonosa
Utolsó módosítás: 2015.09.29
       

A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. (GSEM) immár a nemzeti közműszolgáltatás részeként biztosítja a földgázellátást több, mint 750 ezer egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztója részére. Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ 2015. szeptember 4-én adásvételi szerződést írt alá a GDF International S.A.-val a GSEM megvásárlásáról. A tranzakciót a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, a folyamat a hatósági jóváhagyást követően sikeresen lezárult. Biczók András, a FŐGÁZ Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese lett az újonnan állami tulajdonba került társaság vezérigazgatója.

„A társaság megvásárlásával a nemzeti közműszolgáltatás kiépítését célzó munka tovább gyorsul. Az állam hazai egyetemes földgázszolgáltatásban történő tevékenységének alapjait ezzel leraktuk. Alig egy éve annak, hogy eldöntöttük, az állam belép a közműszolgáltatói szektorba. Ma arról beszélhetünk, hogy az év végéig a lakosság felét, jövőre pedig Magyarország összes, mintegy 3,4 millió lakossági fogyasztóját az állam fogja ellátni földgázzal,” - mondta Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.
A nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ megvásárolta a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százalékát, azaz minden ingatlanát, know-how-ját, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges kiszolgáló képességeket, a teljes körű HR-, infrastrukturális-, pénzügyi-, számlázási- és informatikai rendszerét is.
„Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ felkészült története legnagyobb akvizíciójára, a tulajdonosváltás a céltársaság napi üzletmenetét nem befolyásolja, így a fogyasztók a szolgáltatás minőségében semmiféle változást nem érzékelnek majd. Fontos hangsúlyozni, hogy az ügyfeleknek semmilyen teendőjük nincsen az átvételi folyamat kapcsán, hiszen cégvásárlás útján kerülnek a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe, a szolgáltatójuk viszont továbbra is a GSEM marad. A tranzakcióval a nemzeti közműszolgáltatás a legnagyobb hazai földgáz egyetemes szolgáltatási rendszerré vált és több mint 1,6 millió fogyasztó biztonságos földgázellátását szavatolja,” - mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, a FŐGÁZ Zrt. elnöke.
Az eszközalapú vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték. A FŐGÁZ az ellátásbiztonságot és a költséghatékony működést szem előtt tartva döntött a hat megye földgáz egyetemes szolgáltatását biztosító társaság felvásárlása mellett. Az akvizícióval a FŐGÁZ olyan szakmai tudáshoz és technológiai infrastruktúrához jutott, amely jelentősen megkönnyíti a további, mintegy 1,8 millió egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztó átvételét.
A társaságokban rejlő szinergiák lehetővé teszik a nemzeti közműszolgáltatási rendszer működési hatékonyságának további növelését, a fajlagos költségcsökkenést és a fogyasztók még eredményesebb kiszolgálását. A vásárlással tovább erősödik a kiszámítható szolgáltatói háttér, illetve tovább optimalizálható a nemzeti közműszolgáltatás informatikai háttere, amely a további fogyasztók tömeges átvételét segíti.