A FŐGÁZ felkészült a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztójának átvételére
Utolsó módosítás: 2015.07.28
       

Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ a mai napon pályázati anyagot nyújtott be az engedélye visszavonását kérő Tigáz földgázfelhasználóinak ellátására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nyilvános felhívására. A MEKH pozitív döntése esetén a jövőben a FŐGÁZ láthatja el a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztóját is. 
 
„Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz tartozó FŐGÁZ készen áll, hogy ellássa a TIGÁZ Zrt. lakossági földgázfelhasználóit azok teljes ellátási területén, miután a társaság egyetemes szolgáltatói engedélyének visszavonását kérte. Az utóbbi hónapok intenzív szakmai munkájának eredményeként megfelelő körülményeket teremtettünk a fogyasztók zökkenőmentes átvételére. Pozitív döntés esetén a FŐGÁZ lesz Magyarország egyedüli földgáz egyetemes szolgáltatója.” – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.
 
Az elmúlt időszakban három társaság is kérte földgáz egyetemes szolgáltatói engedélye visszavonását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, így szükségessé vált a felhasználóik további ellátásának biztosítása. A MEKH korábban már további 1,3 millió ügyfél ellátására jelölte ki a FŐGÁZ-t, pozitív döntés esetén ügyfeleinek száma 3,3 millióra bővülhet a közeljövőben. Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe. A folyamatot a MEKH végig felügyeli, különös tekintettel a felhasználók informálására.
 
A FŐGÁZ készen áll mindhárom szolgáltató lakossági fogyasztóinak átvételére, a földgázellátás fennakadásmentes biztosítására az egész országban. Szakértelmünk és tapasztalatunk alapján, magas színvonalon kívánjuk biztosítani a folyamatos gázellátást új ügyfeleink számára.”- emelte ki dr. Laczó Sándor, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója.
 
Az ENKSZ Zrt. az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek optimalizálása megtörténhet. Az optimális üzemméret és költséghatékonyság elérése akkor történhet meg, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz. Az ENKSZ a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a további rezsicsökkentés érdekében. Az ENKSZ második lépcsőben a villamosenergia-piacon fog megjelenni, működése pedig a távhőszolgáltatással válik teljes körűvé.
 
 
Budapest, 2015.07.28.