Elkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatói tevékenységének kiépítése
Utolsó módosítás: 2015.05.28
       

Megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, ezzel erősödik a lakossági energiaellátás biztonsága és a rezsicsökkentés tartóssá tétele az áramszolgáltatás területén is biztosítottá válik. A több szolgáltatási ág összehangolásával az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az ügyfélkiszolgálást azzal, hogy akár már néhány hónapon belül megkezdődhet az ELMŰ-ÉMÁSZ lakossági ügyfeleinek átvétele.

A ma megszületett megállapodás értelmében az ENKSZ 2017-ig megvásárolná az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfélszolgálatát. Az MFB pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport villamos energia egyetemes szolgáltatásában és villamosenergia-elosztás ágazatában kíván részesedést szerezni. A tervezett tranzakciókkal megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai üzletágának kialakítása a főváros és az észak-magyarországi régió területén.

„Az ENKSZ megkezdte a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-üzletágának felépítését, ennek érdekében meg kívánja vásárolni az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfélszolgálati társaságát, míg az MFB az RWE Csoport egyetemes szolgáltató és az elosztó társaságaiban kíván érdekeltséget szerezni. Az áramüzletág kialakításával a nemzeti közműszolgáltatást választók számára a jövőben érezhetővé válik a szolgáltatások összehangolásában rejlő szinergiák eredménye” – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ENKSZ-nél a társaság megalapítása óta intenzív szakmai munka folyik, amelynek pozitív hatásai a tulajdonosi elvárás szerint hosszabb távon tartósan érvényesülnek majd az egyetemes szolgáltatás területén. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt súlyú ENKSZ fő feladata, hogy hatékony, átlátható és takarékos működésével a biztonságos energiaellátás mellett hosszú távon fenntartsa a rezsicsökkentést. Mindemellett az ENKSZ olyan többletszolgáltatásokat is elérhetővé kíván tenni, mint az épületenergetikai tevékenység, amellyel lényegesen csökkenhet a nemzeti közműszolgáltatást választó ügyfelek energiafelhasználása. Ezzel nem csupán a fogyasztók energiaköltségeit lehet tovább csökkenteni, de az el nem használt energia révén az egész ország környezetterhelése is mérséklődik.

Az ENKSZ Zrt. az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek optimalizálása megtörténhet. Az optimális üzemméret és költséghatékonyság elérése akkor történhet meg, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz. Az ENKSZ a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a további rezsicsökkentés érdekében.

A 2015 január végén született kormányhatározatnak megfelelően február második felében megalakult az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., amelynek célja a rezsicsökkentés tartóssá tétele, az energiaellátás biztonságának erősítése, korszerű technológiák bevezetése és az ügyfélkiszolgálás egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé tétele. A Társaság intenzív munkájának eredményeként áprilistól már az egész ország területén igénybe lehet venni az ENKSZ-hez tartozó FŐGÁZ egyetemes földgázszolgáltatását. Az ENKSZ feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban, miközben nyereségét a szolgáltatás bővítésére, fejlesztésére és a rezsicsökkentésre fordítja.