A Kapos CNG Kft. is részt vett a Távhőszolgáltatás Napján
Utolsó módosítás: 2016.04.15
       

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a gazdaságos, környezetkímélő és energiatudatos megoldásokra építve biztosítja szolgáltatásait, éppen ezért különös figyelmet fordít a távhőszektorra. Mindemellett az nemzeti közműszolgáltatási rendszer társaságai elkötelezettek a zöld közlekedés meghonosításában, úttörő szerepet játszanak a sűrített földgáz-alapú töltőállomások létesítésében és üzemeltetésében, amellyel lehetővé vált Kaposvár tömegközlekedésének környezetbarát megújítása is. Ezen szinergiák mentén a kaposvári fűtőmű területén létesített töltőállomást üzemeltető Kapos CNG Kft. is részt vett a Távhőszolgáltatás Napján, hogy segítse a fiatal generációk környezettudatos szemléletének formálását.

Az ENKSZ feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése. A rezsicsökkentés eredményeinek hosszú távú fenntarthatósága érdekében az ENKSZ javítani kívánja a távhőszolgáltatás versenyképességét, mivel a távfűtés klímapolitikai szempontból tiszta, a fogyasztók számára biztonságos, kényelmes és egyszerű megoldás. Ezen célokra figyelemmel vett részt a Kapos CNG a Távhőszolgáltatás Napján megrendezett kaposvári eseménysorozaton, amelynek keretein belül a távhőszolgáltatók bemutatják, hogy a távhő miért környezetkímélő, kényelmes hőellátási forma.


„Büszkék vagyunk rá, hogy törekvésünk az élhetőbb, környezettudatosabb jövő felé biztos úton halad. Hatalmas előrelépés, hogy a Kapos CNG Kft. megalapításával immáron egész Kaposvár tömegközlekedését sikerült kizöldítenünk a város által beszerzett sűrített földgáz-alapú buszokon keresztül, folyamatosan keressük a hasonló projektek megvalósításának lehetőségét. Továbbá örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk a Távhőszolgáltatás Napján, ahol a gyermekek is megismerhetik a környezetbarát energiaforrásokat, ezáltal erősítik bennük a környezettudatosságot, hiszen fontos, hogy a jövő nemzedéke ne csak megismerje, hanem elkötelezetten használja is a zöld energiát.” - mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök- vezérigazgatója.

A kaposvári töltőállomás átadása óta eltelt közel fél év tapasztalatai azt mutatják, hogy a város lakossága szereti a csendesebb, környezettudatosabb, megbízható működésű és biztonságos CNG buszokat, amelyek üzemanyag-ellátásáról a Kapos CNG Kft. gondoskodik. Amellett, hogy a CNG-hajtású járművek környezetkímélők, csendesek és tiszta üzemanyaggal működnek, megfizethetők is, amelyek különösen a nehézgépjárművek számára jelentenek gazdaságos alternatívát. Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szita Károly, Kaposvár polgármestere 2015. november 10-én adta át a Kapos CNG Kft. töltőállomását, ezzel biztosítva a forgalomba állt kaposvári sűrített földgázüzemű buszok CNG üzemanyag ellátását.

Az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. és a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat a CNG hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG töltőállomást hozott létre, feladata pedig az, hogy a töltőállomást üzemeltesse. Kaposvár városa a tömegközlekedését 40 db, részben Európai Uniós támogatásból vásárolt, sűrített földgáz üzemű autóbusszal működteti, amellyel a város teljes közösségi közlekedése környezetbaráttá válik.