A FŐGÁZ a legmagasabb nemzetközi standardok szerint működik
Utolsó módosítás: 2016.04.21
       

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ Zrt. és a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. megszerezte az ISO 50001:2011 tanúsítványt, amely elismeri, hogy a társaságok energiairányítási rendszere megfelel a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak is. A két társaság néhány hónappal korábban – a már országos működési területre kibővített érvényességgel – eredményesen zárta a TÜV Rheinland InterCert ISO 9001 okiratmegújító auditját is. 

A FŐGÁZ Zrt. és a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert vezetett be és független, akkreditált szervezettel tanúsíttatott. Az energiairányítási rendszer a FŐGÁZ működéséhez szükséges áram-, gáz-, távhő- és üzemanyagfelhasználást követő, felügyelő menedzsment eszköz, amely segíthet a FŐGÁZ saját energiafogyasztásának csökkentésében, illetve az energiahatékonyság, energiateljesítmény javításában.

Az Európai Unió célja, hogy 2020-ig az uniós országok energiahatékonysága 20 százalékkal javuljon, míg, az üvegház hatású gázok kibocsátásában 20 százalékos csökkenést érjen el, ezzel párhuzamosan a megújuló energiák felhasználási arányát 20 százalékra bővítse. Ehhez a célhoz járul hozzá az ISO 50001:2011 szabvány szerinti energiairányítási rendszer bevezetése és hatékony működtetése. A szabvány alkalmazása segítséget nyújt a nemzeti közműszolgáltatási rendszer társaságainak az energiahatékonyság, az energiafelhasználás javításához szükséges további rendszerek és folyamatok létrehozásában és fenntartásában. A gazdaságos, környezetkímélő és energiatudatos megoldások mellett hitet tévő nemzeti közműszolgáltatási rendszer társaságai vallják, hogy a legolcsóbb energia a fel nem használt energia.

Mindezen felül a FŐGÁZ közel 20 esztendeje alkalmaz ISO 9001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszert saját működésének szabályozására, illetve a folyamatainak állandó fejlesztésére. Az ehhez kapcsolódó, országos egyetemes szolgáltatási tevékenységére vonatkozó okiratmegújító auditot sikerrel zárta, így a tanúsító szervezet a FŐGÁZ minőségirányítási rendszerének megfelelőségéről új, 3 évre érvényes tanúsítványt bocsátott ki.