Segítünk spórolni a fűtési szezonban
Utolsó módosítás: 2016.10.24
       

Az ENKSZ Zrt. szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ Zrt. alaptevékenysége mellett, ügyfél-központú szolgáltatóként folyamatosan keresi a fogyasztók további megelégedését, kényelmét szolgáló, illetve az energiahatékonyságot célzó és elérését elősegítő lehetőségeket. A felhasznált energiamennyiség optimalizálását segítő tanácsok betartásával a fogyasztók jelentős megtakarítást érhetnek el a fűtési szezonban.  

A háztartásban megtalálható gázkészülékek energiahatékonyságának ellenőrzésével, illetve a képesített szakemberrel történő rendszeres, legalább évente egyszeri felülvizsgálattal, tisztítással szinten tartható a berendezések hatásfoka. A gázüzemű fűtőberendezések rendszeres felülvizsgálata, karbantartása biztosítja a berendezés optimális működését és egyes esetekben az otthon és a család biztonságának megóvását. Nyílt égésterű gázkészülékek működése során amennyiben a fogyasztó elmulasztja a karbantartást előfordulhat, hogy a szükségesnél kevesebb levegő vesz részt az égési folyamatban, melynek során egészségre fokozottan ártalmas szén-monoxid keletkezik, valamint a berendezés hatásfoka is csökken.

A fűtési rendszer optimalizált működése érdekében fontos, hogy a fogyasztók rövid ideig, az ablakok szélesre tárásával szellőztessenek, így elkerülhető a falak és berendezési tárgyak lehűlése. Az optimális tüzelőanyag mennyiség felhasználása érdekében alapvető a tudatos felhasználás, ezért javasoljuk, hogy a fogyasztók csak szükség esetén, a helyiség használat és a szükséges helyiséghőmérséklet figyelembe vételével, valamint a fűtőtestek szabályozásával fűtsenek. A helyiség hőmérséklet pontos beállítását a központi melegvíz-fűtéssel ellátott, radiátorokkal fűtött lakásokban célszerű - a normál kézi kerekes szelep helyett – automatikusan működő termosztatikus radiátorszelepet és kézi működtetésű termofejet beépíteni és felszerelni. Padlófűtés esetén a fűtővíz-áramlás mennyiségét korlátozó szerelvénnyel ellátott osztót célszerű alkalmazni. A fűtési rendszerek költség optimalizált működtetésének elengedhetetlen feltétele az alapos hidraulikai beszabályozás, amely a fűtővíz mennyiség szelepekkel történő pontos elosztását jelenti. Ezekkel a műszaki megoldásokkal elkerülhető a túlfűtés, például egy termosztatikus radiátorszelepre felszerelt termofejben lévő töltet a kívánt helyiség-hőmérsékletnek megfelelően, segédenergia és kézi működtetés nélkül automatikusan szabályozza a fűtővíz beáramlását a radiátorba.

Fontos, hogy a fűtőtestek ne legyenek ruhával letakarva, mert ezzel csökkenhet azok hőleadása. A redőny – amennyiben rendelkezésre áll - éjszakai lehúzásával javítható az ablakok szigetelése. A gázfogyasztás optimalizálása érdekében azonban elengedhetetlen a korszerű fűtőberendezések, eszközök használata, ilyenek például a modern kondenzációs kazánok és a külső hőmérséklettől függő szabályozás. A kazán-, és helyiséghőmérséklet szabályozók (termosztátok) tekintetében érdemes a digitális működésű eszközt választani és a heti programot beállítani. A heti programban otthon tartózkodásunk idején napközben beállíthatunk általános komfort, távollétünkben és éjszaka 2-3 fokkal csökkentett hőmérsékletet, ami újabb megtakarításhoz vezet. A fűtés teljes leállítása távollét esetén nem ajánlott, mert a felfűtés energiaszükséglete magasabb, mint a lakás hőntartásához szükséges energia mennyisége.

 

A kémények rendszeres ellenőrzése, tisztíttatása és karbantartása több szempontból is lényeges. Részben az energia-megtakarítás miatt, részben pedig saját és családunk egészségének megőrzése miatt. További információ a https://www.fogaz.hu/A-FOGAZ/CO/kemeny-ellenorzes linken található.

A fenti szempontokon kívül fontos megemlíteni, hogy azokban a lakásokban, ahol konvektorral, vagy kazánnal fűtenek érdemes szén-monoxid érzékelő készüléket felszerelni, hiszen ennek segítségével megelőzhető a szén-monoxid mérgezés. További részleteket a https://www.fogaz.hu/A-FOGAZ/CO/CO-veszjelzo-beszerelese linken olvashat.