Európai szinten is kiemelkedő elosztóhálózatot üzemeltet a FŐGÁZ
Utolsó módosítás: 2016.11.30
       

A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. elosztási területén 5860 kilométernyi jó állapotú, modern, tervszerűen karbantartott gázhálózatot üzemeltet. A társaság kizárólag Budapesten és környékén működő elosztási rendszere hálózatrekonstrukciós munkáira évente többmilliárd forintot fordít annak érdekében, hogy folyamatosan javítsa a szolgáltatási színvonalát és szavatolja a fogyasztók élet- és vagyonbiztonságát.

A FŐGÁZ Csoport az egyetemes szolgáltatásban jelenleg 3,4 millió lakossági fogyasztó földgázellátását biztosítja, elosztási tevékenységét azonban nem országosan végzi. A 2007-ben alapított FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., a FŐGÁZ Zrt. 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata, a fővárosban és 18 Budapest közeli településen végez földgázelosztási tevékenységet, ennek keretében 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy 2 millió embert érint. A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. 5800 kilométert meghaladó hálózatának hossza négyszer több, mint a Budapest-London távolság. A társaság legfőbb célkitűzése az európai szinten is kiemelkedő színvonalú, átlagosan 25 éves elosztóhálózat biztonságos üzemeltetése és fejlesztése.

A társaság a bevételét visszaforgatja, annak jelentős részét hálózatrekonstrukciós munkákra fordítja, éves szinten mintegy 30 km vezetéket korszerűsít a legmodernebb technológiával. A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. hálózatrekonstrukciós munkái során folyamatosan, a kivitelezést hónapokkal megelőzően felhívja a gázfelhasználók, tulajdonosok figyelmét a saját gázrendszereik műszaki-biztonsági felülvizsgálatának szükségességére a saját biztonságuk és kényelmük érdekében. A csatlakozóvezeték nem megfelelő műszaki állapota ugyanis az ingatlan szolgáltatásból való kikapcsolását eredményezheti. A felújítási, illetve karbantartási folyamatok mindenki számára kiemelt jelentőségűek, mivel általuk elkerülhetőek a balesetek, valamint a vagyoni károk.

A gázrendszerek biztonságos üzemeltetése nem csak a FŐGÁZ és a többi elosztói engedélyes kötelessége, tekintettel arra, hogy a telekhatáron, vagy az épületen belüli gázvezetékek tulajdonosaként azok üzemképes és biztonságos állapotban tartására az ingatlan tulajdonosa kötelezett a törvényi előírásoknak megfelelően.

A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. elosztási területén nem csak a hálózatüzemeltetési és karbantartási munkákat, hanem a mérési rendszerek üzemeltetését, a gázmérő leolvasással kapcsolatos feladatokat, a tervfelülvizsgálatot és a műszaki-biztonsági ellenőrzést, valamint a hálózat-beruházásokhoz szükséges irányítási funkciókat is ellátja. A társaság mindemellett a szabálytalan gázvételezések felderítésére irányuló ellenőrzéseket is végez, ugyanis ezen esetek többnyire balesetveszélyes beavatkozásokat jelentenek a gázmérőn vagy a hálózaton. A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. kiemelt célja, hogy szavatolja a földgázt használó ügyfelei élet- és vagyonvédelmét.


Háttér

A FŐGÁZ Zrt. az Európai Parlamenti és Tanácsi irányelv előírásai értelmében az energia- és gázpiac teljes liberalizációja során létrehozta a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.-t, amely önállóan látja el az elosztói tevékenységet. 

A fenti településeken kívül nem a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. az illetékes elosztó társaság.

Minden gázszivárgást komolyan kell venni. Gázszag észlelése esetén haladéktalanul hívni kell a területileg illetékes földgázelosztót. A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. gázszivárgás-bejelentő telefonszáma: +36 40 477-333