Folyamatosan növekszik a napenergiát felhasználók száma a Nemzeti Közművek villamosenergia-elosztási területén
Utolsó módosítás: 2018.01.18
       

Míg korábban az intézmények, tavaly már inkább a lakosság kezdeményezte a háztartási kiserőművek létesítését a Nemzeti Közművek áramhálózati társaságánál.

Az elmúlt három évben összesen 2667 háztartási méretű kiserőmű kapcsolódott be az NKM Áramhálózati Kft. villamoshálózatába, ezek összes beépített teljesítménye csaknem eléri a 25 ezer kW-ot. 2010 óta folyamatosan növekedett azoknak a fogyasztóknak a száma, akik részben a nap energiájának hasznosításával fedezik háztartásuk, intézményük vagy vállalkozásuk villamosenergia-felhasználását. 2010 és 2015 között volt a legdinamikusabb a növekedés, 2015-ben kiugróan magas volt a beépített teljesítmény, ebben az évben a 10 ezer kW-ot is meghaladta az engedélyezett háztartási méretű kiserőművek összteljesítménye. A napelemes rendszerek telepítését és így az alternatív energia felhasználását támogató pályázati lehetőségekkel főként a nagyobb felhasználók, egészségügyi intézmények, iskolák, polgármesteri hivatalok éltek. Az elmúlt 2 évben a lakosság körében is növekszik az igény kisebb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek létesítésével.


Az NKM Áramhálózati Kft. minden esetben meghatározza a villamoshálózatra csatlakozás feltételeit és azok szakszerű és biztonságos teljesítését követően kapcsolja a hálózatba a felhasználót. Erre az igény beadását követően 3-4 hónapon belül sor kerül. A háztartási méretű kiserőművek átlagos teljesítménye 8-10 kW körül mozog.


A napelemes rendszert kialakító fogyasztóknál úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel az áramszolgáltató. Erre azért van szükség, mert a napos időszakokban megtermelt villamos energiát az adott fogyasztási hely vagy saját maga felhasználja, vagy azokban az időszakokban, amikor többet termel az erőmű az aktuális saját igényhez képest, akkor a villamoshálózatba táplálja be a többlet energiát. A mérő megméri a visszatáplált energiát és azt is, amit az ügyfél a hálózatból elfogyaszt. Az elszámolás az egyenleg alapján történik meg havonta vagy évente egy alkalommal. Az NKM áramszolgáltatójának tapasztalata az, hogy az ügyfelek a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítményét úgy választják meg, hogy az erőmű átlagos éves termelése fedezze a háztartás éves villamos energia szükségletét.