A Nemzeti Közművek újabb környezetbarát CNG-töltőt nyitott
Utolsó módosítás: 2018.04.20
       

A Föld Napja közeledtével a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. megnyitotta harmadik közforgalmú, környezetbarát CNG, vagyis sűrített földgáz töltőberendezését. Az új töltő a Ferihegyi repülőtérre vezető út mellett a 2-es terminál közvetlen közelében üzemelő MOL-töltőállomás területén található. Az új közforgalmú CNG-berendezés helyének megválasztásával a Nemzeti Közművek aktívan hozzájárul a városi közösségi közlekedés további fejlődéséhez is, hiszen a budapesti taxis cégek flottáiban is egyre nagyobb részt képviselnek a CNG hajtású gépjárművek, ezért az új töltőállomás számukra is előnyös.

Orgovány Ferenc az NKM Mobilitás Kft. ügyvezetője és Orosz András a MOL Nyrt. kiskereskedelmi vezetője

Orgovány Ferenc az NKM Mobilitás Kft. ügyvezetője és Orosz András a MOL Nyrt. kiskereskedelmi vezetője

 A Nemzeti Közművek a környezetbarát közlekedés fejlődését előmozdító tevékenységét Mobiliti márkanév alatt végzi, ideértve mind a sűrített földgáz, mind a villamos energia alapú töltő-szolgáltatását. A társaságcsoport a zöld városi közlekedés meghonosításának elkötelezett támogatójaként egyre több nyilvános e-töltője mellett jelenleg már három közforgalmi és három üzemi CNG töltőállomással rendelkezik, ezzel biztosítja Budapesten több mint 70 db BKV, illetve Kaposváron 40 db CNG busz üzemanyag-ellátását is.

A csúcstechnológiát képviselő 250 kg/óra teljesítményű töltőberendezéssel minden órában 14-16 darab CNG hajtóanyaggal üzemelő járművet tud kiszolgálni a Nemzeti Közművek új töltőállomása. Az új létesítmény Magyarországon az első önkiszolgáló üzemben működtethető CNG töltő, vagyis a járművek használói saját maguk tölthetik fel a járműveiket CNG üzemanyaggal. Az önkiszolgáló üzemmód jelentősen lerövidíti a járművek töltési idejét. A tiszta és környezetbarát CNG hajtóanyaggal üzemelő járművek használói a nap 24 órájában igénybe vehetik a CNG töltőberendezés szolgáltatásait.

Az új töltő megnyitása, elhelyezkedése és a CNG piac hazai fejlődése mind hozzájárult ahhoz, hogy a személyfuvarozó vállalkozások egyre nagyobb arányban válasszák a gazdaságos és környezetkímélő CNG gépjárműveket. A CNG-benzin vegyes üzemű, minden igényt kielégítő modern gyári gépjárművek a használók számára a jelenlegi üzemanyag-árak és üzemeltetési költségek mellett kb. 15-20%-os árelőnyt biztosítanak a hagyományos, benzin és dízel alapú üzemanyag hajtású gépjárművekhez képest, egyben jelentősen hozzájárulnak a városok környezetszennyezésének csökkentéséhez. A CNG gépjárművek károsanyag kibocsátása több tekintetben kedvezőbb, mint a hagyományos fosszilis gépjárműveké.