Több ezer társasház igényelte a téli rezsicsökkentést
Utolsó módosítás: 2018.06.04
       

A fogyasztói közösségek, társasházak többsége igényelte a társasházaknak lakásonként járó 12 000 forintos juttatás jóváírását az egyetemes szolgáltatónál a 2018. május 31-i határidőig, amelynek összértéke az 1 milliárd forintot is meghaladta.  

A határidőre több mint 4.000 fogyasztói közösség igényelte a juttatást, amelyből eddig 3.000 részére a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója azt már jóváírta. Az egyetemes szolgáltató a fogyasztói közösség kérelmét a kormányrendelet alapján 15 munkanapon belül megvizsgálja, és ez alapján jóváírja a további juttatást, így a következő hetekben a kései igénylők részére is megtörténik a jóváírás.

A 20 m3/h vagy a feletti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösségek, azaz a nagy társasházak 97%-a igényelte a jóváírást, míg a 20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösségek 40%-a, igaz, ezek jelentős része 2 lakásos közösség (pl. ikerház). Így a módosító rendelet alapján további juttatásra ez utóbbiak közül sokan már nem voltak jogosultak, hiszen a fogyasztói közösség egyetemes szolgáltatónál vezetett földgázfolyószámláján a korábban már megkapott jóváírás és a lakásonként járó 12.000 forintos összeg különbözete jelenik meg. A fogyasztói közösségek tájékoztató levelet kaptak a folyószámlán biztosított különbözet jóváírásáról.