Jedlik Ányos nevét viseli a szegedi Elektrotechnikai Múzeum
Utolsó módosítás: 2018.06.08
       

Az első villanymotor megalkotója előtt tisztelegve, Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeumként működik tovább az elektrotechnikatörténeti kiállítás, amelyet 15 éve a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának jogelődje, a DÉMÁSZ és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete hozott létre Szegeden.

A Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeum 2003 óta gyűjti az elektrotechnika XX. századi tárgyi emlékeit és dokumentumait. Az alapítók, az egykor Dél-Alföldi áramszolgáltató és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szándéka találkozott abban az elhatározásban, hogy az utókor számára megőrizzék és megismerhetővé tegyék az elektromos energia használatával és az energiaszolgáltatással kapcsolatos berendezéseket. A gyűjtőmunka 15 éve folyamatos, így a látogatók nem csak a régmúlt, hanem a közelmúlt technikatörténetét is láthatják a kiállítótérben. Jelenleg közel 200 m2-en több mint 300 tárgy és dokumentum tekinthető meg, de a múzeum várja azokat, akik a birtokukban lévő relikviákat szakszerű megőrzés mellett a bemutató rendelkezésére bocsátanák. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete nem csak a múlt felé irányítja a figyelmet, hamarosan egy interaktív kiállítóteret alakítanak ki, ahol bárki kipróbálhatja mi is az az intelligens otthon, hogy készül az ebéd egy okos konyhában.

A Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeum igen népszerű helyszíne a szaktárgyak oktatásának, legutóbb 11 műszaki szakképző iskola 180 diákja ismerkedett a múlt század villamosságának emlékeivel. A látogatók képzett tárlatvezetőktől kapnak szakszerű és az igényekhez igazodó szinten ismereteket az elektrotechnika történetéről és a bemutatott tárgyakról. De nem csak az energetikában tanulók számára érdekes a látvány, az általános és középiskolások is szívesen töltik el a fizika órát a különleges bemutatón. A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható Szegeden, a Korányi fasor 18. szám alatt.  

Jedlik Ányos munkássága az elektrotechnikában dolgozók számára a szakmai gyökereket is jelenti, ennek szellemében lett a neves feltaláló a névadója a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának jogelődje által 2012-ben alapított saját hálózatszerelő utánpótlásképzési programnak. A Jedlik Ányos Képzési Központban a villanyszerelő képesítést megszerzett hallgatók a villamosenergia-hálózat építésével és üzemeltetésével, valamint a munkabiztonsággal kapcsolatos szakmai tárgyak mellett gazdálkodási, informatikai, kommunikációs és nyelvi képzést kapnak. A Nemzeti Közművek elkötelezett a régió gazdasági-társadalmi viszonyainak fejlesztésében, ezért támogatja a fiatalok szakirányú továbbképzését, sikeres belépésüket a munkaerőpiacra.