A Nemzeti Közművek segít az energiatakarékosságban
Utolsó módosítás: 2018.08.27
       

A Nemzeti Közművek Energia kalkulátorával bárki kiszámíthatja háztartásának energiafogyasztást és arra is tippeket kaphat, miként tud spórolni a hűtés, fűtés és világítás költségein.

A Nemzeti Közművek otthonszolgáltatóként nem csupán arra törekszik, hogy ügyfelei számára minőségi és biztonságos energiaellátást biztosítson, hanem szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minden ügyfele energiatudatos fogyasztóvá váljon. Ezt segíti egy ingyenes, bárki által elérhető online szolgáltatás, az Energia kalkulátor, amelynek kipróbálásával lakossági ügyfeleink is meggyőződhetnek arról, hogy milyen gyorsan, egyszerűen és átláthatóan tudják megbecsülni háztartásuk fogyasztását és költségeit.

Az NKM Áramszolgáltató Zrt. weboldalán https://www.nkmaram.hu/kalkulator/ elsőként a lakhelyet kell kiválasztani, majd számba venni azokat a készülékeket, amelyeket a szobákban, a fürdőszobában, a konyhában vagy kertészkedés, barkácsolás közben használ valaki. Már csak a darabszámot és a készülékek teljesítményét kell megadni illetve megbecsülni  a használat idejét és egyetlen kattintással kiszámolja a kalkulátor, hogy az adott háztartás mennyi villamos energiát használ fel egy hónapban. Az egyes háztartási eszközök vagy berendezések képe mellett további információ is található, amit jó tudni, ha valaki meglévő felszerelését energiahatékonyan akarja használni vagy épp takarékosabban üzemelőre cserélné.

Apró trükkökkel és tudatos energia használattal a pénztárcánkat is kímélhetjük. Talán bele sem gondolunk, hogy a készenléti állapotban üzemelő híradástechnikai berendezések (televízió, dvd-lejátszó, műholdvevő, stb.) folyamatosan energiát használnak fel. Ez az energia mennyiség nem tűnik jelentősnek, havi szinten mégis akár 3-4 kWh fogyasztást eredményez minden egyes készenléti állapotban tartott eszköz. Energiát és pénzt spórol meg az, aki a készenléti üzemmód helyett áramtalanítja ritkán használt berendezéseit. A kánikula idején pedig nem az jár jól, aki gyorsan és minél alacsonyabb hőfokra akarja hűteni a lakást. Jobb eredményt ér el az, aki a külső hőmérsékletnél legfeljebb 10 fokkal állítja alacsonyabbra a klímaberendezést, így a szervezetét is kevésbé terheli meg és még energiát is megtakarít.