A Nemzeti Közművek innovatív közműszolgáltatási megoldásokat mutatott be
Utolsó módosítás: 2018.10.05
       

A Nemzeti Közművek másodszorra rendezte meg a Flux szakmai konferenciát, amely idén a mérés kora címet viselte. A konferencia az üzleti, kormányzati és iparági vezetők részvételével a fő célkitűzés az volt, hogy a „jövő közművei”-nek megismerésével megfizethető, emelkedő minőség mellett is fenntartható és átlátható közműszolgáltatások lehetőségét biztosítsák az állampolgárok számára.

Dr. Juhász Edit, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár, valamint a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos nyitotta meg a konferenciát. Beszédében kiemelte a következő években nagy hangsúlyt kell kapjanak az energiahatékonyságot növelő modern közműszolgáltatási megoldások, amelyeknek elengedhetetlen építőköve az okos mérés. A jövőben az okos otthonok alapja a pontos és online bárhonnan elérhető mérési szolgáltatások lesznek.

Hiezl Gábor, a Nemzeti Közművek vezérigazgatója a rendezvényen beszélt arról, hogy a Nemzeti Közművek jól halad a modern, innovatív, digitális megoldásokra épülő otthonszolgáltatóvá válás útján, ezzel párhuzamosan a társaságcsoport jelentős energetikai infrastruktúra elemeinek birtokában piacvezető szerepet tölt be a hazai energetikai szektorban, és erre építve szeretne egyedülálló ügyfélélményt biztosítani. A Nemzeti Közművek az idei évben elindította a lakosság részére a komplex napenergia szolgáltatását is. A fotovoltaikus panelek és finanszírozásuk terén a társaság egyedülálló, komplex megoldással rendelkezik.

A Nemzeti Közművek társrendezvényként az NKM Hackhatont is megrendezte, amelyen 3 napos, 3 millió forintos összdíjazású ötletversenyre hívta az egyetemistákat, az ötletgazdákat és a startup alapítókat, amelynek társkurátora, Courtney Gras, a NASA korábbi mérnöke volt. A szervezők smarthome, vagyis okos otthon; big data, blockchain, vagyis elosztott adatbázis és IoT, vagyis a mindennapokban használt eszközök online is elérhető megoldásait várták, amelyekkel a Nemzeti Közművek az energia és közmű szektorban megvalósítható ötletekkel még hatékonyabbá és rugalmasabbá teheti működését. A versenyre mintegy százan jelentkeztek és sok ígéretes ötlet érkezett, amelynek értékelése és az eredményhirdetés a FLUX konferencián történt meg.