Új igények, új megoldások - az NKM energiatárolót ad át Kecelen és Zsombón
Utolsó módosítás: 2018.12.05
       

A nagymértékben terjedő megújuló energiatermelés miatt az elosztó hálózatoknak a jövőben egyre inkább meg kell felelniük az új és a korábbiakhoz képest nagyban különböző igényeknek. Ennek érdekében a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramhálózati Kft. elsőként Kecelen és Zsombón telepít energiatároló egységeket, amelyek biztosítják a hálózati feszültség engedélyezett tartományon belül tartását, ügyfeleink megfelelő energiaellátását.

Az új energiatárolók üzembe helyezésének a legfőbb célja a hálózati feszültség megengedett tartományon belül tartása, valamint az energia csúcsidőszaki betárolása és csúcson kívüli kitárolása, illetve az egyes fázisok között keletkező nagy feszültség eltérések kiegyenlítése, az ún. fázis kompenzáció.

Az energiatárolók működésével például a napelemes rendszerek generálta nagyobb feszültségszint esetén töltjük, alacsonyabb feszültségszint esetén pedig kisütjük az akkumulátorokat - ezzel tudjuk megvalósítani a legoptimálisabb és legköltséghatékonyabb hálózati töltési menedzsmentet és biztosítjuk ügyfeleink számára a megfelelő energiaellátást. Ezeknek az energiatárolóknak kiemelt jelentőségük lesz a háztartási és hálózati napelemes energiatermelés kezelésében annak érdekében, hogy Magyarország klímavédelmi céljai teljesülhessenek és gyermekeinknek egy élhetőbb jövőt teremtsünk.” – mondta Alkér Zoltán, a Nemzeti Közművek infrastruktúra vezérigazgató-helyettese.

A Nemzeti Közművek Zsombón és Kecelen kisfeszültségű hálózatra csatlakozó energiatárolókat, valamint Óföldeák külterületén egy középfeszültségű hálózatra csatlakozó rendszert telepít a közeljövőben. Utóbbi engedélyeztetése még folyamatban van, a projekt várhatóan 2019 tavaszán zárul a telepítéssel, amelyet kiértékelési és tesztelési szakasz követ.