Az NKM újabb elektromos töltőket adott át Balástyán
Utolsó módosítás: 2018.12.20
       

Az NKM két elektromos töltőállomást adott át Balástyán, az M5-ös autópálya 147-es kilométerénél található Family Hotelnél, ahol külön, csak a töltési ideje alatt használható parkolóhelyeket is kialakított a villanyautósok számára. A töltőpont az M5 autópálya és az ország átjárhatóságát segíti elő, kihasználva a Family Hotel kapcsolódó kényelmi szolgáltatásait, ugyanis Kecskemét és Szeged között az autópálya mentén eddig nem volt töltési lehetőség.

Az NKM 1 db Ensto 2*22 kW AC, 2 db Type2 aljzattal rendelkező gyorstöltőt és 1 db Efacec 1*50 kW DC villámtöltőt telepített CCS és CHAdeMO kábellel, amelyből egyidőben csak egy használható, valamint 1*43 kW AC ággal (Type2). Balástya az Alföldi régió egyetlen olyan helyszíne, ahol az AC mellett DC töltési lehetőség is van.

Novemberig bezárólag az NKM eddig 56 db töltőt és 114 db töltési pontot telepített a villanyautósok számára. Novemberig ezeken a pontokon közel 6500 töltés alatt 52 MWh energiát töltöttek bele az ügyfelek az autókba, amivel átlagos fogyasztás mellett mintegy 350 ezer km-t tudtak megtenni a villanyautósok lokálisan zéró emisszióval, amely által 52 tonna CO2-vel került kevesebb a légkörbe. Az NKM nyáron elindította a 0-24 órában működő telefonos ügyfélszolgálatát, amely segítséget nyújt a villanyautósok számára.

Az NKM három olyan töltőközpontot alakított ki az ország különböző pontjain, beleértve a Balástyait is, ahol az AC mellett DC töltési lehetőség is kínálkozik. Ezek közül a legnagyobb a Sormási István Fogadónál létesített központ, ahol 3 AC és 2 DC oszlop áll rendelkezésre; míg a legforgalmasabb központ a budapesti KÖKI-ben található. Az NKM a saját tötőin felül a Jedlik Ányos Terv keretén belül eddig mintegy 35 töltőt telepített az Önkormányzatok számára.

Az NKM a jövő évben várhatóan elindítja otthontöltési szolgáltatását, valamint saját applikációját, amely segítségével a jövőben a töltés is elindítható lesz. Az NKM a 2019-es évben is folytatja az országos átjárhatóság kiépítését, elsősorban az autópályákra és vonzáskörzetükre koncentrálva, valamint a meglévő központok tovább fejlesztését is célul tűzte ki.