Nyárbúcsúztató akció a Nemzeti Közművek CNG-töltőállomásain
Utolsó módosítás: 2018.08.24
       

A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. mindhárom közforgalmú töltőállomásán, a budapesti Kőbányai és a Budaörsi úton, illetve Ferihegynél, a vecsési Fő úton a CNG üzemanyag árát 305 Ft/kg-ra módosítja 2018. augusztus 25., szombattól. A listaárhoz képest az akció keretében kilónként 40 Ft-tal, azaz több mint 10%-kal olcsóbban lehet megtankolni a földgázüzemű járműveket.

 Az NKM Mobilitás Kft. a CNG iránti egyre növekvő igényt időszakosan különböző akciókkal, kedvezményekkel támogatja. Ennek jegyében 2018. augusztus 25-től visszavonásig mindhárom közforgalmú töltőállomásán a CNG árát 305 Ft/kg-ra mérsékli. A kedvezményhez korlátozás nélkül, minden tankoló hozzájuthat.

A CNG-üzemanyagot használók az árcsökkentés eredményeként személygépjárműveikkel átlagosan 1450-1600 Ft-ból tudnak 100 km távolságot megtenni, amely akár 40-45%-kal kedvezőbb a hagyományos üzemanyagokkal autózókhoz képest. Az átlagos benzin/gázolaj árat figyelembe véve a CNG benzin-liter-egyenértéke (BLE) jelenleg 268 Ft/l, gázolaj-liter-egyenértéke (GLE) jelenleg 300 Ft/l.

A CNG-t használók környezettudatosak, gépjárműveikkel kevésbé terhelik a környezetet, autóik átlagosan 25%-al kevesebb CO2-t és közel 70%-kal kevesebb NOx-t bocsátanak ki, mint a hagyományos járművek. A CNG-hajtással a szálló por kibocsátása gyakorlatilag nulla, amely különösen a nagyvárosok levegőjének megóvása érdekében kedvező.

A társaság három közforgalmi és két üzemi töltőállomást működtet, amellyel a lakosság, a vállalkozások, továbbá a BKV Zrt. CNG-buszflottájának és az FKF Zrt. CNG-vel üzemelő hulladékszállító gépjárműveinek igényét elégíti ki, illetve leányvállalatán keresztül a kaposvári buszközlekedést is kiszolgálja.

Mindezen felül a társaság elektromobilitás divíziója is folyamatosan növekszik, már 22 közforgalmú töltőt helyeztek üzembe az ország forgalmas pontjain, például Békéscsabán, Szegeden, vagy Kecskeméten, de a további töltők telepítése folyamatosan zajlik, a végső cél az országos lefedettség elérése.

Az e-töltők közül a legtöbb úgynevezett utcai gyorstöltő, amelynél átlagosan 3-4 óra alatt történik meg a feltöltés, de telepítési fázisban van már néhány villámtöltő is, ezek akár 30 perc alatt teljesen feltöltik az elektromos autókat.

---

A BLE és a GLE mértékegységek
A benzin-liter-egyenérték (BLE) és a gázolaj-liter-egyenérték (GLE) energiatartalom alapján határozza meg az alternatív üzemanyag egységét. A mértékegységet alkalmazhatjuk üzemanyag tartály méretének meghatározásához, a fogyasztás, vagy hatótávolság szemléltetéséhez és elterjedten teszik az árakat összehasonlíthatóvá.
Mivel a benzin és a gázolaj jellemző sűrűsége eltér egymástól így az energiatartalmuk is más, ezért szükséges a két mértékegység párhuzamos használata. A mérések alapján a CNG kilogrammjára jellemzően érvényes BLE 1,5 és 1,56 között változik Budapest térségében, míg a GLE értéke 1,33 és 1,38 közé esik, vagyis egy CNG üzemű járművel harmadával kevesebb kilogramm gázt kell tankolni, mint benzinessel benzin literből.