Az NKM segítségével már közel 50 000 középfeszültségű oszlop madárbaráttá vált
Utolsó módosítás: 2019.02.22
       

Az elmúlt évtizedekben az NKM áramhálózati társasága számos erőfeszítést tett a madarak védelmében, jelentős mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarországon mára közel 50 000 db középfeszültségű oszlop madárbaráttá vált. Most az NKM munkatársai Békéscsabán egy gólyafészket helyeztek át annak érdekében, hogy a madarak biztonságosabb körülmények között élhessenek a területen.

A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra. A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül. Minden esély megvan arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a hamarosan érkező gólyák és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

Az NKM Áramhálózati Kft. elkötelezett a madarak védelme mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri azt, hogy mely területeken, milyen módon tudja élhetőbbé tenni a madarak élőterületét. A tavalyi évben például a Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől. A földkábel telepítési eljárás során a szakemberek messzemenően figyelembe vették az élőhely adottságait és annak védelmét.  A munka a termő- és altalaj elkülönítésével, a visszatöltés során pedig a talajrétegenként történő tömörítésével történt.

 (A fényképet a Körös Hírcentrum készítette.)