Energiahatékonysági beruházások az NKM Optimum irányításával
Utolsó módosítás: 2019.07.05
       

Az NKM Optimumban a társasházi fűtéskorszerűsítés komoly figyelmet kap. Az energiahatékonysági terület által megvalósított és jelenleg is üzemeltetett társasházi fűtéskorszerűsítési projektek jelentős megtakarítást jelentenek a társasházak számára. Az NKM Optimum által kezelt társasházak esetén a rendelkezésére álló adatok alapján jelentős energiamegtakarítás jelentkezett, a portfólió egészében átlagosan 25%-ot megközelítő fogyasztáscsökkenést sikerült elérni a korszerű technológia és szabályozás telepítésével, valamint annak gondos üzemeltetésével. Ez évente közel 300.000 m3 földgáz mint primer energia felhasználásának csökkenését jelenti. Ez a szám tovább növekedhet egyrészt a fogyasztói szokások kedvező irányban történő elmozdulásával, illetve lakáson belüli korszerűsítéssel és szabályozás kialakításával.

Érdekesség, hogy ezen beruházások által évente 550 tonnával csökken a CO2 kibocsátás. Hogy kicsit értelmezhetőbb legyen, 1 hektárnyi erdő évente – életkor függvényében – kb. 2-4 tonna CO2-t nyel el. Egy gyors fejszámolással kiderül, hogy ez olyan mintha ültettünk volna 275 hektárnyi erdőt, ezzel is erősítve az NKM Csoport környezettudatos működését.

Hogy még egy kicsit a számoknál maradjunk, a legnagyobb fogyasztáscsökkenést eredményező projektnél több mint 44%-os gázfogyasztás-csökkenéssel számolhattunk, ugyanitt a szén-dioxid-kibocsátás több mint 28 tonnával csökkent éves szinten.

Az NKM Optimum a 2019. évben is folytatja az energiahatékonysági beruházásait a meglévő termékportfólió fejlesztésével és új energiahatékonysági termékek piacra vezetésével.