110 km/h-s szél szaggatta a vezetékeket az NKM áramszolgáltatási területén
Utolsó módosítás: 2019.09.09
       

Tömeges áramszolgáltatási üzemzavart okozott a Dél-Alföldön végigvonult hatalmas vihar. Az erős, helyenként 110 km/h-t is meghaladó széllel érkezett vihar hétfőn a délutáni órákban közel negyvenezer ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet. Néhány óra alatt azonban az NKM munkatársai az ügyfelek kétharmadánál helyreállították a szolgáltatást.  

Szeged és térségét érintette leginkább a vihar, amely nagy károkat okozott. A kora délután hirtelen érkezett orkán erejű szél a megyeszékhely mellett Ásotthalomtól Deszken át Röszkéig tombolt. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. Az első percekben közel 40 000 ügyfélnél okozott áramszünetet, Szegeden 8000 fogyasztási helyen szűnt meg az áramszolgáltatás. A térségben a leginkább érintett települések: Kiszombor, Kübekháza, Klárafalva, Deszk, Röszke, Ásotthalom és Szatymaz.

Jelenleg még több mint 5300 ügyfélnél nincs áram és 24 kiesett középfeszültségű vonal van.

Az NKM munkatársai megerősített létszámmal kezdték meg a hibák feltárását és a helyreállítást. A munkákba más régiókból érkeztek szerelőcsapatok,  bekapcsolódtak partner vállalkozók és az irodákban dolgozó villamosmérnökök is.

Nehezíti a helyzetet, hogy az NKM áramhálózati társaságának anyagraktárát is megrongálta a vihar, de minden szükséges anyag és alkatrész rendelkezésre áll a hálózati hibák kijavításához.

Az ügyfélszolgálat emelt létszámmal dolgozik, eddig több mint 1000 hibabejelentést fogadtak kollégáink. Az érintett önkormányzatok külön tájékoztatást kaptak a kialakult üzemzavarról és a várható helyreállításról.

A kidőlt fák sok helyen leszakították a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes! Amennyiben ilyet tapasztalnak, kérjük ügyfeleinket, haladéktalanul jelentsék be a telefonos ügyfélszolgálaton a +36 62 565 881 számon.

Az NKM áramhálózatának munkatársai a katasztrófavédelemmel együtt mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb időn belül mindenütt helyreálljon a minőségi áramszolgáltatás.

Köszönjük ügyfeleink türelmét és megértését!