Az NKM okos hálózat projektet indít
Utolsó módosítás: 2020.02.20
       

Az NKM Áramhálózati Kft. a Zsombón telepített energiatároló átadásával párhuzamosan bemutatta Smart Grid (okos hálózat) projektjét, amely az új, növekő ügyfél igények mellett a költséghatékonyságra, valamint a teljesítmény egyensúlyra fókuszál.

A Smart Grid projekt célja, a 2040 környékén várható ügyféligények és hálózati kihívások azonosítása, az ezekből lebontható hálózati hatások és ezen hatások kezelésére alkalmas technológia, valamint az ehhez illeszkedő hálózatkép kialakítása egy meglévő transzformátor körzetben. Az új, zsombói energiatárolóval a legfőbb cél a hálózati feszültség tartományon belül tartása, valamint az energia csúcsidőszaki betárolása és csúcson kívüli kitárolása, valamint az egyes fázisok között keletkező nagy feszültség eltérések kiegyenlítése, tehát a fázis kompenzáció.

Kóbor György

A nagymértékben terjedő megújuló energiatermelés miatt az elosztó hálózatoknak a jövőben egyre inkább meg kell felelniük az új és a korábbiakhoz képest nagyban különböző igényeknek. Részben ezekre az igényekre reagál Smart Grid (okos hálózati innovációs) projektünk. Az energiatárolóknak kiemelt jelentőségük van a háztartási és hálózati napelemes penetráció kezelésében annak érdekében, hogy Magyarország klímavédelmi céljai teljesülhessenek és gyermekeinknek egy élhetőbb jövőt teremtsünk.” – mondta Alkér Zoltán, az MVM, NKM hálózatokért felelős infrastruktúra vezérigazgató-helyettese.

Alkér Zoltán

Az MVM Csoporthoz tartozó NKM korábban már Kecelen is telepített közcélú energiatárolót a hálózati feszültség szabályozásának céljából. Zsombón pedig már jelenleg a tesztüzem zajlik, amellyel a kisfeszültségű hálózat feszültség ingadozása kezelhető lesz, és biztosítani fogja a hálózati feszültség engedélyezett tartományon belül tartását, valamint az ügyfelek megfelelő energiaellátását.

Az NKM a Smart Grid projekt tanulságai és eredményei alapján, amelynek része a zsombói energiatároló működése is, pontosabban meg tudja határozni a jövő kihívásait és lehetőségeit az energiaszektorban, ezáltal továbbra is egy sikeres, innovatív, ügyfelei igényeit maximálisan kiszolgáló, az ügyfelek otthonainak energiáját biztosító vállalatot tud működtetni.