Május végéig használhatók fel a megmaradt rezsiutalványok
Utolsó módosítás: 0001.01.01
       

A rezsiutalványt a kormány tavaly ősszel megbecsülése jeleként biztosította nagyjából 2,6 millió nyugdíjas részére. A juttatás, annak kézbesítése és felhasználása sikeresnek tekinthető, hiszen a jogosultak 98 %-a kézhez vette az utalványt. Az átvett utalványok 95 %-át- több mint 21,5 milliárd forint értékben -  pedig már fel is használták a gáz- és villanyszámlák kifizetésére. Az átvett, de még fel nem használt utalványokat az érintettek 2020. május 31-ig válthatják be.

Egy hónap maradt a még fel nem használt rezsiutalványok beváltására. A veszélyhelyzet miatt ez jelenleg csak a postákon lehetséges. Javasoljuk az idősebb, a járványban veszélyeztetett korosztálynak, hogy a rezsiutalványok felhasználását, postai beváltását bízzák a család fiatalabb tagjaira. Ha mégis saját maguk kénytelenek megtenni, akkor érdemes nyitáskor érkezni, a postákon ugyanis a nyitást követő első órában elsőbbséget biztosítanak az ügyintézésben.

A rezsiutalványok beváltására 2019 szeptemberétől volt lehetőség, a felhasználási határidőt a kormány meghosszabbította 2020. május 31-ig. Az utalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni. A befizetésnél az utalványok összege nem haladhatja meg a csekken szereplő összeget, a különbséget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. A rezsiutalványokról érdeklődni továbbra is a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

 


 

Tájékoztatás a rezsiutalványról

Hatályba lépett a Kormány 202/2019. (VIII. 23.) Korm. rendelete a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére juttatandó rezsiutalványról, amelyet földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni. A rezsiutalványok értéke egyszeri kilencezer forint, amit három, háromezer forintos címletben kap meg a mintegy 2,6 millió jogosult. A rezsiutalványokat a Magyar Posta kézbesítette szeptember 30-ig, és azokat a Kormány 17/2020. (II. 18.) kormányrendelete alapján,  2020. május 31-ig lehet felhasználni. A rezsiutalvánnyal kapcsolatos további információ érhető el:

  • a kapcsolódó dokumentumok között található kormányrendeletekben
  • a kormányzati ügyfélvonal 1818-as telefonszámán
  • a részletes tudnivalók között