Gyakorlati útmutató
Utolsó módosítás: 2018.03.27
       

A földgázfogyasztók akár még gyorsabban hozzájuthatnak a rezsicsökkentéshez  

Dátum: 2018.03.27.

A Nemzeti Közművek földgázfogyasztói számára a múlt héten megtörtént a téli rezsicsökkentés összegének jóváírása a földgáz folyószámlákon. Ez az egyénre szabott nyilvántartás nem ugyanaz, mint az ügyfelek rendszeres, kézhez kapott számlája. Ezen a héten már a 12 000 forinttal csökkentett számlák érkeznek a fogyasztókhoz. A jóváírást követően a fogyasztó kiállított számlája vagy számlái automatikusan csökkennek, mindaddig, amíg el nem érik a juttatás összegét. Tartozás esetén az elmaradás a juttatás mértékével csökken.

Amennyiben valaki március 21. előtt kiállított számlát kapott, amely még nem tartalmazza a rezsicsökkentést, akkor több lehetősége van:

  • befizeti a számlán szereplő összeget, amely mivel korábban elkészült, nem tartalmazza a juttatás összegét. Így a rezsicsökkentés nála a legközelebb készülő számlában, számlákban fog megjelenni.
  • ha van olyan csekk, amely maximum 12 ezer forint vagy ez alatt van, akkor eltekintünk ennek befizetésétől a juttatás mértékéig.
  • van lehetőség arra is, hogy felkeresve az egyik ügyfélszolgalatot, kicseréljék a csekket egy csökkentett összegűre.
  • ha nem csekken fizet, hanem például banki átutalással, akkor levonhatja a rezsicsökkentés összegét. A befizetést egyszerűen és gyorsan intézheti a földgázszolgáltató online ügyfélszolgálatán keresztül. (Például: 12 000 forintos jóváírás illeti, és a számlán kiállított összeg 15 000 forint, akkor összesen mindössze 3000 forintot kell befizetnie.)

Amennyiben bármelyik ügyfél március 21. után kiállított számlát kapott, azon már szerepelni kell a jóváírásnak, így nincs a szokásostól eltérő dolga.

A 2018. március 8. napján megjelent 37/2018. kormányrendelet alapján az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági földgázfogyasztók a hideg időjárás fogyasztásnövekedését ellensúlyozó juttatásra jogosultak.  A Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója

  • az egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló lakossági fogyasztók (mérővel rendelkező, mérő nélküli és előrefizetős mérős egyaránt) részére 12.000 forintot
  • a 20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló fogyasztói közösség esetében 24.000 forintot*
  • a 20 m3/h vagy a feletti gázmérővel rendelkező egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló fogyasztói közösség esetében 120.000 forintot*

írt jóvá a jogosultak földgázfolyószámláján.

Amennyiben bármely kérdése van, a Nemzeti Közművek honlapján tájékozódhat, illetve keresse fel az ügyfélszolgálatot telefonon vagy személyesen.

* A fogyasztói közösségre vonatkozó friss információk itt érhetők el.